Gyermek hajproblémák

Gyermekek hajbetegségei - A Monilethrix Alopecia

Hosszú Orsolya

Előző cikkünkben a gyermekek körében egyre gyakoribb hajtépés,tépkedés volt a témánk. Ez alkalommal egy olyan problémát vizsgáljunk meg, amely valós betegség, sajnos nagyon is valós, súlyos tünetekkel, és ugyancsak növekvő tendenciát mutat az elmúlt években.

Gyerek hajbetegségek

A Monilethrix alopecia-t a szakrendeléseken alopecia areata-nak diagnosztizálják, és a megszokott terápiás kezelésekre igen csekély reakciót mutat. Ez a betegség sokszor már kisgyermek korban megmutatja magát, a szülők pedig tehetetlenül szemlélik a lefolyását és elhatalmasodását, főképpen azért, mert minden elvégzett vizsgálat negatív eredményt mutat, tehát szervi oka sem fellelhető.
Ennek a betegségnek különböző gyorsaságú a lefolyása és elterjedése, alanytól függően. Van olyan eset, amikor 3-4 hét alatt a teljes haj (említésre nem méltó csomócskákat kivéve) és testszőrzet, szempilla, szemöldök, stb. elhullik. Ez a legsúlyosabb formátum, ilyenkor szinte kivétel nélkül erős sokk vagy trauma érte a gyermeket, ami ennek a genetikai betegségnek a hirtelen felbukkanását okozta. Általában ez a betegség korán, kisebb foltok kihullásával kezdődik, amelyek maguktól visszanőnek. Akár több év is eltelhet, mire megint megjelennek a kihulló majd visszanövő foltok, bár van akinél ezek az időszakok folyamatosan követik egymást. A végkifejlet azonban szinte minden esetnél azonos, a pubertás korba lépve végleg eltűnnek a szőr és hajszálak, a bőr pedig az egész testen (főleg lábon és karon) rendkívül szárazzá válik, sőt akár pikkelyessé is, amit ichtyózis-nak nevezünk. A betegség eredményes kezeléséhez elengedhetelen a bőr még megfelelő állapota (ichtyózis esetén kizárt a jó reakció), de még ez sem garancia.

Egyes betegek remekül, míg mások szinte nem is reagálnak a kezelésekre. Átmeneti javulást ugyan el szoktak érni szteroidos injekciókkal (egyenesen a fejbőrbe), de ennek hatása múlandó, lelkileg, testileg méginkább meggyötri a beteget, a nem kívánt mellékhatásokról nem is beszélve. Az egyetlen esélyt a fejbőr megpuhítása és serkentése jelenti. A puha, rugalmas fejbőr nem töri le tőből a növekvő hajszálakat, a folyamatos serkentés hatására pedig tényleg növekszik az amúgy egészséges haj. Ennél a betegségnél a bőr változása okozza a legtöbb problémát, nem pedig a hajhagyma, amely sokszor még a legapróbb sorvadást sem mutatja. Az esetek 50%-ában sikerül visszafordítani a folyamatot, ami ismerve ezt a betegséget, igen szép eredmény.

Sok kétségbeesett szülővel találkoztam az elmúlt 19 évben, és már nem minden esetben tudtam segíteni. A megelőzés azért fontos, hogy a gyermekek és a szüleik lelke is a lehető legkevésbé sérüljön, mert annak meggyógyításához már a legjobb kezelőanyag is kevés.

Gyermekek hajbetegségei

Gyerek hajbetegségek

Sokan elképzelhetetlennek tartjuk,hogy hajproblémák már gyermekkorban is előfordulhatnak. A kopaszodásra általában csak felnőtt férfiakra asszociálunk. Sajnos egyre több szülő gyermek küzd haj vagy fejbőr problémájával.

Kisgyermekeknél gyakori az ún. koszmó, amely főleg a tarkó részen alakul ki, de bárhol előfordulhat a hajas fejbőrön. A koszmó gombás eredetű, lisztszerű, vastag, porózus szerkezetű réteg, erősen elhatárolódik a körülötte lévő egészséges fejbőrtől. Letisztítás után vöröslő folt marad alatta, és a fehérlő réteg pár óra alatt újraképződik. Akár évekig is megmaradhat. A folt erősen viszket, a gyermek önkéntelenül is vakargatja, ilyenkor kisebb sebek képződnek, vér is szivároghat, ezért a folt tovább terjedhet, mivel újra és újra tovább fertőződik.

Javasljuk az ORising Tricky baby sampon használatát, amely megelőzi az ilyen problémák kialakulását és erősíti a gyenge babahajat. Hoftalmikus szem gyulladáscsökkentő hatású a kék búzavirág hatóanyagnak köszönhetően így a sampon nem csípi a babák szemét és meggátolja hogy a klóros fürdővíz is akár ilyet tegyen.

Kapcsolódó termékek

Lépj velünk kapcsolatba

Minden választ ismerünk, csak kérdezz bátran