Pikkelysömör a fejbőrön

Psoriasis – pikkelysömör

A pikkelysömörről

A psoriasis – pikkelysömör – az egyik leggyakrabban előforduló, krónikus gyulladásos bőrbetegség (ritkán a nyálkahártyák, ízületek és a körmök érintettségével), mely mindkét nemben egyformán előfordul, és bármely életkorban jelentkezhet. Hátterében genetikai és környezeti faktorok szerepe egyaránt ismert. A provokáló környezeti tényezők közül a leggyakoribbak az alkoholizmus, dohányzás, a fertőzések, lázas betegségek, különböző gyógyszerek, a szervezetet érintő hormonális változások és végül, de nem utolsósorban a stressz.


Tünetei

A psoriasisos tünetek (ún. plakkok) mérete nagyon különböző: néhány mm-től több cm-ig terjedhet. A megvastagodott hámréteg valamint a fehérvérsejtes beszűrődés miatt a tünetek kissé tömött tapintatúak, kerekded vagy ovális alakúak, élénk vörösek. Leggyakrabban a törzsön, hajas fejbőrön és a végtagok (könyökök, térdek) felszínén fordulnak elő. Felszínük lehet száraz, ezüstösen fénylő pikkelyekkel fedett. A hajas fejbőrön, súlyos esetben akár egybefüggően, sapkaszerűen, a hajhatáron túl húzódva is megfigyelhetünk tüneteket. A fejbőrön a tüneteket gyakran nehéz megkülönböztetni seborrheától illetve egyes gombás fertőzésektől, azonban fontos információ lehet az a tény, hogy a pikkelysömör mellett nem fordul elő hajhullás.


Kezelése

A pikkelysömörnek jelenlegi tudásunk szerint oki therápiája nincs, ezért – különösen az első észleléskor, a diagnózis felállításakor – fontos, hogy a betegben tudatosuljon a betegség természete, lefolyása. Általános szempont, hogy a hajas fejbőrön lévő pikkelysömörös tüneteket samponokkal és különböző oldatokkal kezelünk, erre a területre kenőcsöt nem használunk. Súlyosabb esetekben a belső kezelés is fontos.

Lépj velünk kapcsolatba

Minden választ ismerünk, csak kérdezz bátran