Seborrheás dermatitisz

Seborrheás dermatitisz

A sebborheás dermatitisz megjelenése, tünetei

A faggyúmirigyek néhány kivételtől eltekintve szőrtüszőhöz kapcsoltan fordulnak elő testünkön. Sűrűbben helyezkednek el a hajas fejbőrön, az arcon valamint a hát és a mellkas bőrén. A mirigyek terméke, a faggyú – sokféle anyagból álló, összetett anyag – a szőrtüsző mentén a bőrfelszínre jut, ahol folyékony állapotban bőrünk zsírköpenyét alkotja, melynek jelentős védelmi szerepe van. Seborrhoea esetén ez a faggyútermelés ismeretlen okból kifolyólag fokozódik, a haj és a bőr zsírossá, fénylővé válik, a fejbőrön korpázó hámlás jelenik meg, sokszor élénk vörös gyulladás és nedvezés kíséretében. A tünetek gyakran viszketnek és nemritkán – a vakarás következtében – felülfertőződnek.


Okai

Kialakulásában genetikai tényezők szerepelhetnek, erre utal a gyakori családi halmozódás is. Gyógyítása nem megoldott, azonban kellő odafigyeléssel a bőrt tünetmentes állapotban tarthatjuk. A folyamat provokáló tényezői között találjuk az emocionális stresszt, a túlzott alkoholfogyasztást, a zsírdús, erősen fűszeres étkezést, a hormonális hatásokat (pubertás, fokozott férfihormon termelés) ezenkívül ismert a betegség szezonalitása is. Leggyakrabban fiatal és középkorú férfiakon fordul elő, de néha idős korban is jelentkezhet.


Kezelése

Speciális kezelést igényel,bár az csak tüneti,ecsetelő jellegű lehet.Amíg aktívak a tüneti foltok,azokat minden nap be kell kenni, hogy csökkentsük a bőr gyulladtságát/irritációját, hámlását,viszketését (Composizione Energetica B). Nem mindegy azonban az sem, hogy milyen a fejbőr higiéniánk, azaz a hajmosás. Fontos a pH érték megtartása, savas sampon használata (pH 5.5) Például Sea Complex 3, AHA, 5-Alfa, H.G. System termékekkel. Ha a betegség nem is gyógyítható, de ezzel a speciális kezeléssel legalább a tünetei gyorsan csökkenthetők, így olyan, mintha elmúlt volna.Egészen addíg, amíg egy újabb adag stresszel nem aktiváljuk a tüneteket…

Lépj velünk kapcsolatba

Minden választ ismerünk, csak kérdezz bátran