Száraz, töredezett haj

Száraz, töredezett haj

A száraz, töredező, „szöszösödő” haj szembetűnően zavaró látvány, a bajt sokszor a környezeti szennyeződés okozza. A vízhiányos haj gyakran fésülhetetlenséggel és porózítással társul, ami nem megfelelő módon és menynyiségben használt kémiai szerekre utal. Következménye, hogy a haj elveszti a számára nélkülözhetetlen aminosavakat és ásványi anyagokat.

A hajszálak szerkezete két fő részből épül fel: a rostokból (cortex), és a védőpikkelyekből (cutikula).

A KÜLSŐ KÁROS HATÁSOKTÓL a cutikula védi a belső rostszerkezetet, úgy mint a környezeti ártalmak – napsugárzás, szél, szennyeződés, hideg, meleg stb. A hajunk felszínén előnytelen hatásokat okozhat a szélsőséges időjárás. A hajszín kifakul, a haj felszíne érdessé válik, töredezik, és könnyebben kócolódik. Nyáron a napsugárzás károsan hat a kutikulára, aminek roncsolódása miatt értékes aminosavak távozhatnak a hajrostokból, ill. a pigmentek is oxidálódnak – így fakóbbá válik a haj színe.
Használjunk megfelelő hajfürdőt, hogy visszapótolja az elvesztett aminosavakat a hajszerkezetbe, megfelelő hajkrémet és olyan haj utókezelőt, amely felszívódik a hajrostokig. Ehhez ideálisak például a tengeri hatóanyagokat tartalmazó Sea complex 3 hajgyógyászati termékek, melyeknek nagyon magas az ásványi só- és szervesanyagtartalma. Állandó használatuk karbantartja a fejbőrünket, erősíti, rugalmasítja és hidratálja a hajunkat.

Amennyiben VEGYI EREDETŰ ANYAG kerül a hajunkra az áthatol a pikkelyek védelmén, mert az evolúció során ez elleni védelem nem fejlődött ki,mivel ezek az anyagok nem fordulnak elő a természetben.

A haj belső rostjai aminosavakból épülnek fel, ezáltal rugalmasak, ellenállóak, erősek. Minden vegykezelés után (festés, dauer,melír,vegyi hajkihúzás) értékes aminósavak távoznak a hajszerkezetből. Ennek látható eredményeként a hajunk szárazzá, merevvé, mattá, töredezővé válik fokról-fokra.

A haj pikkelyei úgy helyezkednek el, mint a fenyőtoboz pikkejei, szépen, rugalmasan, szorosan zártak, tökéletes védelmet nyújtva, és mivel sima felületet képeznek, a fényt egységesen verik vissza, ezért csillog az egészséges haj. Az ilyen haj könnyen is fésülhető, mivel a hajszálak sem egymással ,sem a fésűvel nem akadnak össze.

A legújabb kutatások szerint a hajszerkezet és a pikkelyek állapota külsőleg is helyreállítható. Lúgos kémhatásra (PH7+) a cuticula pikkelyei megnyílnak ezért olyan kezelőanyagokra van szükségünk, amelyek savas kémhatásúak és nem csak hogy nem engedik megnyílni a pikkelyeket, de ha már kinyíltak (a sok vegykezelés hatására) akkor azokat vissza is zárják.

Lépj velünk kapcsolatba

Minden választ ismerünk, csak kérdezz bátran