Hajhullás

Hajhullás típusai és okai

DIFFÚZ ALOPECIA

A diffúz alopecia megnevezés egy gyűjtőfogalom, melybe több, különböző eredetű, hajvesztéssel járó kórkép tartozik. Az egész fejbőrre kiterjedő hajhullás látható, de speciális kezelést általában nem igényel, mert általában a kiváltó tényező megszűnte utáni fél évben spontán hajvisszanövés tapasztalható. Ide tartozik a pajzsmirigy betegség, szülés, súlyingadozás, vas és cinkhiány okozta valamint újszülötteket érintő és betegségekhez társuló hajhullás.

A FOLTOS KOPASZODÁS

Nagyon gyakori, általában fiatal felnőtteken és sokszor gyermekeken, mindkét nemben egyformán előforduló kórkép. Az esetek döntő többségében a hajas fejbőrt érinti, de kialakulhat egyéb szőrrel borított területeken is, például a szakálltájékon. Általában egy vagy több kerek vagy ovális kopasz folt látható, a bőr reakciómenetes (enyhe vörösödés előfordulhat).

A FÉRFIAS TÍPUSÚ, ANDROGÉN HAJVESZTÉS

A hajhullás leggyakoribb – férfiaknál és nőknél egyaránt előforduló – oka. Genetikailag determinált, öröklődő kórkép, mely férfiaknál a második, nőknél pedig a harmadik évtizedtől kezdődően jelentkezik. Androgének (férfihormon) hatására a halánték, a homlok és a fejtető régióiban található szőrtüszők mérete csökken, míg végül egészen gyenge, csaknem színtelen haj keletkezik.

EGYÉB HAJHULLÁSOK

Az alábbiakban foglalkozunk a hajviselési szokásokból adódó, fertőzések, fizikai és kémiai beavatkozások okozta hajhullással valamint a pszichés eredetű trichotillomaniaval.

A hajhullásról általában

A hajkoronánkat alkotó hajszálak nap mint nap, folyamatosan cserélődnek. Egy hajszál általános életciklusa 4-6 év. Szerencsére a hajtüszők működése időben eltolódik, így az elöregedett hajszálak nem egyszerre hagyják el a fejbőrünk,ugyanis ebben az esetben 4-6 évente teljesen megkopaszodnánk, majd újranőne a hajunk. Az időbeli eltolódás miatt naponta 30-50 hajszálunk hullik csak ki,viszont ez folyamatos cserélődést jelent. Hajmosáskor akár 50-80 szál hajunk is kihullhat, mivel a sampon bemasszírozása közben könnyen kifordulnak a fejbőrből a már amúgy is kihullásra készülő szálak. Biológiailag jellemző még ránk a tavaszi illetve az őszi hajváltás. Évente 1-2 alkalommal, kb. 3 héten keresztül a napi mennyiség két-háromszorosa cserélődik le.

Maga a haj maximális hossza is személyenként változó,és egyben a haj életciklusának függvénye. Van aki azt állítja,hogy nem nő a haja. Ez biológiailag képtelenség. A tüszőben folyamatosan képződnek a hajszálakat alkotó keratinsejtek,mennyiségük viszont természetesen attól függ, hogy:

  • elég jó-e a fejbőr és a tüszők vérellátása,
  • van-e elég tápanyag a vérünkben,amiből keratinsejteket képezhet a hajszemölcs,
  • genetikailag mennyire aktívak a hajszemölcseink

Ezek tehát a haj növekedési kritériumai, a hajszálaink hosszának megtartása azonban a saját felelősségünk:

  1. a rossz minőségű vegyi anyagok roncsolják mind a külső pikkelyréteget(kutikula), mind a belső rostszerkezetet (cortex),
  2. a túl erős napfény (UVA, UVB) roncsolja a haj felszínét és szaporítja az oxidációs salakanyagokat (szabad gyökök),
  3. a túl forró hajszárító, a fa hajkefe(mikroszálkái), az ellentétes fésülés (tupír, sok hajvasalás, fémcsatok, csipeszek) hajszálhasadást-hajtöredezést okoznak – ezeket nevezzük a haj mechanikai roncsolásának

Lépj velünk kapcsolatba

Minden választ ismerünk, csak kérdezz bátran